Historická budova na náměstí v Mnichově Hradišti se vrátila do původní podoby

3.7. 202418x

Rozsáhlá rekonstrukce historické budovy Klubu na Masarykově náměstí v Mnichově Hradišti je pomalu u konce.

Cílem projektu, s jehož realizací jsme začali na jaře loňského roku, bylo vrátit budově pozdně klasicistní podobu, a to včetně obnovení tří někdejších trojúhelníkových průčelí. Tím došlo k celkovému sjednocení výrazu městských objektů, které jsou součástí radničního bloku. Objekt Klubu byl posledním, který dosud nebyl zrekonstruován.

Oprava vnější části budovy od začátku patřila mezi nejnáročnější části rekonstrukce. „Zrekonstruovat vnější část objektu o rozloze asi 1000 m2 se nám nakonec podařilo rychleji, než jsme počítali,“ konstatuje hlavní stavbyvedoucí Daniel Kubín ze střediska pozemních staveb. A to navzdory tomu, že bylo nutné nejprve odstranit šedou břizolitovou omítku. Velké trápení naopak přišlo během rekonstrukce vnější části objektu, zejména pak střechy. „Oprava střechy s plochou kolem 500 m2 se ukázala jako nejnáročnější část celého projektu. Vzhledem k tomu, že se ukázalo, že je v havarijním stavu, museli jsme měnit, repasovat a doplňovat krovy a související prvky, což zabralo hodně času. A kvůli tomu jsme nemohli řádně dokončit stropy mezi prvním podlažím a půdou, kde bylo také nutné měnit nosné trámy a doplňovat ocelové konstrukce,“ shrnuje situaci na stavbě hlavní stavbyvedoucí.

Součástí rekonstrukce vnitřních prostor byla i modernizace sálu v prvním podlaží, který získal především lepší akustiku, nové jeviště a variabilní možnost rozdělení. Dispozice ostatních vnitřních prostor se nijak výrazně nezměnila, došlo především ke sladění, které bylo již dříve nevhodnými zásahy narušeno.

Právě dokončená rekonstrukce, jíž je objednatelem město Mnichovo Hradiště, byla pokračováním předešlých menších oprav. Nejprve byla v roce 2015 provedena téměř kompletní výměna oken, v roce 2021 došlo k odvlhčení budovy za pomoci chemických clon. Poslední fáze opravy navrátila objektu původní vzhled, který je zachycen na dobových fotografiích.

Kompletně by měla být budova dovybavena nábytkem a dalším zařízením během léta. Do opraveného objektu se v září nastěhují zaměstnanci městského úřadu.

 

  • Sledujte nás také na sítích
  • Volná pracovní místa
  • Nejnovější příspěvky
  • Rubriky
  • Archivy